simple_back.gif Til hovedside                                                                                        Romerikes Blad/Hus og hage/Boligjuss 24.05.01

Er Trofast velkommen når du leier bolig?

Selv om en utleier har fastsatt forbud mot dyrehold, kan en leieboer holde dyr dersom gode grunner taler for det, og dyreholdet ikke er til ulempe for utleieren eller de andre brukerne av eiendommen.

JUSSHJØRNET

Hovedregelen i husleieloven er altså at begge disse to vilkårene må være oppfylt.

Dyr som marsvin, undulater og typiske innekatter vil leieboer uansett ha lov til å flytte med seg. Hva som er gode nok grunner til å ta med dyr som f. eks. hund eller utekatt, må avgjøres i hvert enkelt tilfelle. En blind leieboer vil selvsagt kunne ha med seg førerhunden sin, mens det neppe er god nok grunn til å trosse et forbud mot dyrehold at man liker å ha en hund å gå tur med.

Allergireaksjoner hos en av beboerne kan være en ulempe som avgjør om leieboeren kan ta med seg dyret sitt eller ikke. Hvis leieboeren på forhånd er klar over at hunden hans kommer til å bjeffe både dag og natt, bør han regne med at utleieren vil se på dette som en ulempe. Senere tids rettspraksis har myket opp reglene på dette området, og det har etter hvert blitt mer akseptert at det å ha et kjæledyr er en rettighet som ikke uten grunn kan fratas en leieboer.

Det anbefales uansett at dyreeiere undersøker vilkårene for dyrehold før de bestemmer seg for å leie en bestemt bolig.

Cand. jur. Randi Haarberg

Skriv ut artikkelen  


simple_back.gif  Til hovedside