simple_back.gif  Til hovedside  08.11.01

La leieboeren sponse sydenturen

Er du pensjonist, student eller har du en jobb du kan utføre nesten hvor som helst i verden? Eier du i tillegg en bolig, kan du leie den ut i nesten 6 måneder av året uten å måtte skatte av leieinntekten.

Når høstkulda setter inn, er det eneste sikre at en ny vinter er rett rundt hjørnet. Da kan det være fristende å trekke sørover til sol og varme. Ønsker du å være trekkfugl uten å blakke deg fullstendig, kan du la en leieboer sponse oppholdet. Med dagens marked for leieboliger, kan du få en god pris for utleie av boligen din hvis den ligger sentralt til. Holder du deg innenfor lovens frister, har du også skattereglene på din side.

Slik er skattereglene
Det er årsskiftet som er skjæringspunktet for beregning av utleieperioder. Leier du ut i mindre enn 6 måneder av kalenderåret, blir boligen prosentlignet. Dette betyr i praksis at du ikke betaler skatt på leieinntekten. Du kan dele inn utleieperiodene på forskjellige måter.

Forutsetningen for skattefritak er selvsagt at du bruker eiendommen som egen bolig i periodene både før og etter utleieperiodene. Har du selveierbolig, kan du leie ut skattefritt så lenge og så ofte du vil innenfor de rammer skattereglene setter. Ønsker du å leie ut leilighet i borettslag, må du søke styret om å tillatelse til å framleie leiligheten.

Regler for utleie
Før du leier ut, bør du sette deg inn i de viktigste reglene i husleieloven. Bruk en standard husleiekontrakt. Pass på at leieboeren blir gjort kjent med at du leier ut en bolig du selv bor i, og bare for det tidsrom som er bestemt i leiekontrakten. Du har rett til å kreve 1 måneds husleie på forskudd og inntil 6 måneders husleie i depositum. 3 måneders depositum er det mest vanlige.

Overlat jobben til andre
Du kan leie ut boligen selv eller overlate jobben til en utleiemegler. Du må regne med at dette koster deg 1 måneds leie pluss noen tusen i servicegebyr. Men da slipper du å finne leieboer, skrive kontrakt og å følge opp leieforholdet. Du får også hjelp til purring, inkasso og eventuell utkastelse. Bor du i utlandet i leietiden, er dette en trygg løsning. Et annet alternativ er å overlate dette oppdraget til noen du kjenner og stoler på.

Cand. jur. Randi Haarberg