simple_back.gif  Til hovedside                                                                                Romerikes Blad/Hus og hage/Boligjuss  06.12.01

Om å selge boligen selv

De fleste boliger som blir solgt i dag, selges via eiendomsmegler. Men det er ingen lover eller regler som  sier at du ikke kan selge boligen selv.

 

Når du selger en vanlig enebolig, stikker megleren av med rundt regnet 50.000 kroner av salgssummen. Har du tid og pågangsmot, kan du gjøre store deler av salgsjobben selv, og spare titusener av kroner. Skaff deg informasjon om boligsalg på internett eller kjøp en bok om emnet. Forbrukerrådets hefte «Kjøp og salg av bolig» kan også anbefales. Gå på visninger og bli kjent med framgangsmåten. Andres prospekter kan også gi nyttig informasjon.

Takst
Sørg for å få riktig takst på boligen før du setter i gang. Selger du en liten oversiktlig leilighet, kan det være tilstrekkelig med vanlig verditakst. Er du usikker på boligens tilstand, bør du bestille en boligsalgsrapport eller en tilstandsrapport. Bruk en takstmann som er medlem av en takstorganisasjon.

Annonsering
Det er viktig å gjøre boligen synlig på markedet. Setter du inn en rubrikkannonse i Aftenposten, legges boligannonsen også ut på Finn på internett mot et tillegg på noen hundrelapper. Du kan også annonsere i Romerikes Blad eller en annen lokalavis. Setter du inn annonser selv, kan du velge å annonsere på andre dager enn de faste «meglerdagene».

Visning
Denne delen av salgsprosessen kan du gjøre like bra som noen megler. Det er du som kjenner både boligen og nabolaget best. Ordner du med dette selv, kan du holde så mange visninger du bare vil. Og gjerne på andre tidspunkter enn det som er vanlig for eiendomsmeglere.

På visningen må boligen være ren og ryddig. Kjøpere er bare innom noen få minutter første gang. Og da må du sørge for at de får et spesielt positivt inntrykk av akkurat din bolig.

Salgsoppgave
Salgsoppgaver eller prospekter kan du få ved henvendelse til eiendomsmeglere eller på visninger. Gjør deg kjent med forskjellige typer prospekter, slik at du vet hvilken informasjon som bør være med. Bruk opplysninger fra taksten i prospektet. Kopier opp mange nok eksemplarer til å dekke etterspørselen.

Budrunde
Budskjemaer følger med alle prospekter De kan også lastes ned fra internett. Lag ditt eget og sørg for at alle budgivere fyller ut skjemaet. Krev personnummer slik at du har sikker identifikasjon. Hold deg i nærheten av en telefaks under budrundene, slik at du får en gyldig signatur på hvert skjema. Lær deg fornuftig budgivningstaktikk.

Oppgjør
Her er det fort å trå feil hvis du ikke får eksperthjelp. Eiendomsavdelinger i bank, advokater eller meglere kan hjelpe deg med å opprette nødvendige dokumenter, foreta oppgjøret og sørge for at handelen gjennomføres juridisk riktig. Dette vil koste deg fra cirka 5.000 kroner og oppover.
Cand. jur. Randi Haarberg                                                                                Skriv ut artikkelen  


simple_back.gif  Til hovedside